Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, τη δημιουργία ευ καιριών ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και ...
Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, τη δημιουργία ευκαιριών ενημέρωσης για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας.
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αποτελούν μονόδρομο για την εξάλειψη του φόβου και των προκαταλήψεων για την ασθένεια. Μόνο με τη γνώση μπορεί να καταπολεμηθούν φαινόμενα συναισθηματικής και κοινωνικής απομόνωσης των ατόμων που έχουν μολυνθεί.
Η Ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα και τεράστιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας και η ημέρα αυτή είναι ένας τρόπος για την ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων για την υλοποίηση δράσεων με τελικό σκοπό την εξάλειψη των ιογενών ηπατιτίδων Β και C.
Υπάρχουν πέντε κύρια στελέχη του ιού της ηπατίτιδας A, B, C, D και E. Η ηπατίτιδες B και C αποτελούν την πιο κοινή αιτία θανάτων, με 1,4 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Κατά την παρούσα περίοδο της πανδημίας COVID-19, η ιογενής ηπατίτιδα συνεχίζει να προκαλεί χιλιάδες ζωές κάθε μέρα.
Υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β στην Ελλάδα., ενώ εκτιμάται ότι 80.000 άτομα πάσχουν από ηπατίτιδα C με τα 65.000 να μην το γνωρίζουν.
Για την ηπατίτιδας Β, ο εμβολιασμός πλέον συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας. Επίσης, η χρήση συνδυασμού φαρμάκων κατά του ιού έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.
Για την ηπατίτιδας C, τα νέα φάρμακα ισχυρής αντι-ιικής δράσης αυξάνουν το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία με ταυτόχρονη μείωση της διάρκειάς της, καθιστώντας την ιάσιμη. Οι πάσχοντες έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα και μπορούν να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων. Στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C, μέχρι το έτος 2030.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας ημέρας είναι «μέλλον χωρίς ηπατίτιδα», με έμφαση στην πρόληψη της ηπατίτιδας Β (HBV) μεταξύ μητέρων και νεογνών.
Το Τμήμα Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: www.eody.gov.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια