Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Πώς ο κορονοϊός «εξαφάνισε» τη γρίπη - Θα συμβεί το ίδιο και του χρόνου;

  Πώς ο κορονοϊός «εξαφάνισε» τη γρίπη Θα συμβεί το ίδιο και του χρόνου;   επιλεγμένο υλικό από το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο Α...

 

Πώς ο κορονοϊός «εξαφάνισε» τη γρίπη

Θα συμβεί το ίδιο και του χρόνου;

 

επιλεγμένο υλικό από το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ [04/04/2021]

 

Κατά τη διάρκεια της φετινής επιτήρησης της γρίπης για την περίοδο 2020-2021 (ξεκίνησε την εβδομάδα 28 Σεπτεμβρίου 2020), τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, η δραστηριότητα της γρίπης μέχρι και σήμερα παρέμεινε σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς γρίπης και λοιπών αναπνευστικών ιών δεν επιβεβαιώθηκε η παρουσία ιού γρίπης σε κανένα κλινικό δείγμα», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δρ Θάνος Κοσσυβάκης, μοριακός βιολόγος από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης και Λοιπών Αναπνευστικών Ιών Νοτίου Ελλάδος.

«Η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 φαίνεται να έχει, συνολικά, επηρεάσει τις επισκέψεις στις δομές για αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης. Επιπρόσθετα, το lockdown, το αντιγριπικό εμβόλιο που έκανε πολύ μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού και η χρήση μάσκας έχτισαν τείχος προστασίας του πληθυσμού έναντι της γρίπης», υποστηρίζει ο κ. Κοσσυβάκης μιλώντας στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Σημειώνεται, πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ της 40ής εβδομάδας του 2020 και της 8ης του 2021, με βάση τα στοιχεία των Sentinel δικτύων επιβεβαιώθηκε η παρουσία ιών γρίπης σε 33 κλινικά δείγματα μεταξύ των 25.606 που εξετάστηκαν, συνολικά (ποσοστό θετικότητας 0.1%). Συγκριτικά, κατά την ίδια χρονική περίοδο, τα τελευταία 6 χρόνια, κατά μέσο όρο, επιβεβαιώθηκε η παρουσία ιών γρίπης σε 14.966 κλινικά δείγματα μεταξύ των 39.407 που εξετάστηκαν, συνολικά (ποσοστό θετικότητας 38%).

«Οι μη, λοιπόν, φαρμακευτικές παρεμβάσεις χτίζουν τείχος προστασίας στα μολυσμένα σταγονίδια, μέσω των οποίων γίνεται η αερογενής μετάδοση των αναπνευστικών ιών. Η γρίπη και ο ιός SARS-CoV-2 μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης, όμως, είναι ο εμβολιασμός με το αντιικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση των ιών και συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές», καταλήγει ο καθηγητής.

διαβάστε εδώ όλο το άρθρο και το σχολιασμό των ερωτήσεων στο ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια