Δημοσιεύτηκε η Εγκύκλιος υπ’ αριθμ. :Δ1/ΓΠ οικ. 49524/03-08-2020 «Επικαιροποίηση της Δ1 (δ)/ ΓΠ οικ. 26335/23-04-2020 Εγκυκλίου - Διευκ...
Δημοσιεύτηκε η Εγκύκλιος υπ’ αριθμ.:Δ1/ΓΠ οικ. 49524/03-08-2020 «Επικαιροποίηση της Δ1 (δ)/ ΓΠ οικ. 26335/23-04-2020 Εγκυκλίου - Διευκρινίσεις για τη χρήση κλιματισμού κατά τη θερινή περίοδο» του Υπουργείου Υγείας, Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής, Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σημειώνονται στη χώρα υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες καθιστούν αναγκαία τη χρήση κλιματιστικών μονάδων ή άλλων μέσων με τα οποία επιτυγχάνονται συνθήκες θερμικής άνεσης, και υπό το πρίσμα της πανδημίας του ιού SARS CoV-2, σας υπενθυμίζουμε
α)την Δ1 (δ)/ΓΠ οικ. 26335/23-04-2020 Εγκύκλιος του Υπ. Υγείας με θέμα «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων»
β)την Δ1 (α)/ΓΠ οικ. 30590/15-05-2020 Εγκύκλιος του Υπ. Υγείας με θέμα « Πρόληψη των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα» (ΑΔΑ: 9ΟΧ2465ΦΥΟ-1ΤΨ)
αναφορικά με τις συστάσεις για την προστασία από τον καύσωνα και σας γνωρίζουμε επιπλέον τα ακόλουθα:
Μηχανισμοί έκθεσης στον κορωνοϊό μέσω του αέρα
---Μετάδοση μέσω μεγάλων σταγονιδίων / σωματιδίων (>10 microns) σε κοντινή επαφή όπου τα σταγονίδια που απελευθερώνονται πέφτουν σε επιφάνειες όχι περισσότερο από 1-2 μέτρα από το μολυσμένο άτομο. Οι άνθρωποι μολύνονται αφού ενώ έχουν αγγίξει τις μολυσμένες επιφάνειες αγγίζουν στη συνέχεια τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους. Μπορούν όμως να μολυνθούν και από την εισπνοή απευθείας μολυσμένων σταγονιδίων που προέρχονται από φτάρνισμα ή βήχα ή από εκπνοή μολυσμένου ατόμου, εφόσον στέκονται σε απόσταση 1-2 μέτρα από αυτό.
---Αερομεταφερόμενη μετάδοση μέσω μικρών σωματιδίων (<5 microns), τα οποία μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για ώρες και μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτά δημιουργούνται επίσης από βήχα, φτέρνισμα και ομιλία. Αυτά μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και δυνητικά να μεταφερθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις μέσω της ροής αέρα στα δωμάτια ή στους αγωγούς των συστημάτων εξαερισμού.
Οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού, ενδέχεται όμως, υπό προϋποθέσεις, να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή χρήση των κλιματιστικών είναι η τακτική συντήρηση και ο καθαρισμός της κλιματιστικής μονάδας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Ανάλογα με τον τύπο της χρησιμοποιούμενης κλιματιστικής μονάδας, πρέπει πάντοτε να εξασφαλίζονται οι συνθήκες θερμικής άνεσης που απαιτεί η λειτουργία της εκάστοτε εγκατάστασης (νοσοκομείο, ξενοδοχείο, κτίριο γραφείων, ιδιωτικοί χώροι, καταστήματα κλπ). Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια φυσικού αερισμού και ανανέωσης του αέρα των εσωτερικών χώρων (ακόμη κι αν αυτό απαιτείται να γίνεται εκτός ωρών λειτουργίας). Επίσης, πρέπει να τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις και τα λοιπά προβλεπόμενα, από τις αντίστοιχες κατά περίπτωση ΚΥΑ, μέτρα ατομικής προστασίας
Συστάσεις για τη χρήση κεντρικών κλιματιστικών μονάδων (ΚΚΜ)
Προτείνεται οι εγκαταστάσεις να ρυθμίζονται ούτως ώστε να μεγιστοποιείται η εισροή του νωπού αέρα και να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή παροχή νωπού αέρα.
Εξασφάλιση του επαρκούς αερισμού των χώρων με εξωτερικό αέρα.
Για τα κτίρια που δεν έχουν ανοιγόμενα παράθυρα θεωρείται απαραίτητη η απενεργοποίηση της ανακυκλοφορίας του αέρα και η μεγιστοποίηση της εισροής νωπού αέρα.
Τις νύχτες και τα σαββατοκύριακα, συνιστάται η διατήρηση των συστημάτων εξαερισμού σε λειτουργία με χαμηλότερη ταχύτητα.
Συνιστάται η λειτουργία των ΚΚΜ ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιείται το τμήμα το οποίο τροφοδοτούν.
Συνιστάται η λειτουργία των ανεμιστήρων οροφής σε χαμηλή ταχύτητα, η ροή του αέρα να ρυθμίζεται με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω, ενώ η χρήση επιδαπέδιων ή ανεμιστήρων άλλου τύπου δεν συνιστάται.
Οι τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης φίλτρων να εκτελούνται εφαρμόζοντας τα συνήθη μέσα ατομικής προστασίας, όμως να αποφεύγεται ο καθαρισμός των αγωγών αυτήν την περίοδο.
Συστάσεις για τη χρήση μονάδων τύπου Split Unit ή fan coil
Από χρήση μονάδων οικιακού τύπου (split units) δεν αναμένονται κίνδυνοι, εφόσον είναι κατάλληλα συντηρημένες. Το ίδιο ισχύει και για τους μικρούς χώρους κτιρίων δημόσιας χρήσης (ατομικά γραφεία, δωμάτια ξενοδοχείων)
που εξυπηρετούνται από μονάδες οικιακού τύπου, εφόσον αυτά συνήθως χρησιμοποιούνται από άτομα τα οποία βρίσκονται μονίμως στον ίδιο χώρο, ανεξαρτήτως από το αν χρησιμοποιείται ή όχι η κλιματιστική μονάδα.Σε χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση ατόμων θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων φυσικού αερισμού και επίτευξης θερμικής άνεσης, με παράλληλη λειτουργία της κλιματιστικής μονάδας και την αυστηρή λήψη των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας και τήρησης της ατομικής υγιεινής.
Συστάσεις για τη χρήση κλιματισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Συνιστάται η χρήση των συστημάτων κλιματισμού σε ρύθμιση μεγιστοποίησης της εισαγωγής νωπού αέρα, ενώ επιβεβλημένη είναι η τακτική τους συντήρηση.
Συνιστάται, τα συστήματα κλιματισμού να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τον τακτικό φυσικό εξαερισμό (άνοιγμα παραθύρων, άνοιγμα οροφής κλπ), με χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων.
Στα επιβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται από υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, ο κλιματισμός μπορεί να χρησιμοποιείται κανονικά, εφόσον γίνονται διαδικασίες συντήρησης και απενεργοποιώντας κατά το δυνατόν τη λειτουργία ανακύκλωσης του αέρα.
διαβάστε εδώ όλη την Εγκύκλιο Δ1/ΓΠ οικ. 49524
Δεν υπάρχουν σχόλια