Νυχτερίδες, παγκολίνοι, χοίροι, πτηνά...: τα ζώα που μας μεταδίδουν ιούς επιλεγμένο υλικό από το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο...
Νυχτερίδες, παγκολίνοι, χοίροι, πτηνά...:
τα ζώα που μας μεταδίδουν ιούς
επιλεγμένο υλικό από το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ [29/03/2021]
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, το 60% των μολυσματικών ασθενειών είναι ζωονοτικές, δηλαδή προέρχονται από ένα ζώο. Το ποσοστό αυτό αυξάνει ακόμη και στο 75% για τις νέες μολυσματικές ασθένειες που προκύπτουν, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2001.
Μεταξύ των παθογόνων που ευθύνονται για τις ασθένειες αυτές, ένας στους έξι είναι ένας ιός, το ένα τρίτο βακτήρια, το άλλο ένα τρίτο παρασιτικά σκουλήκια και περίπου το 10% μικροσκοπικά μανιτάρια, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.
Οι νυχτερίδες «ήταν πάντα καλές δεξαμενές για πολλούς ιούς, όμως παλαιότερα είχαμε λίγες επαφές» με αυτές, εξηγεί ο Ερίκ Φεβρ, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών ζώων στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και στο International Livestock Research Institute στην Κένυα. Η μείωση των τροπικών δασών, η επέκταση των πόλεων και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, φέρνουν τα ζώα αυτά πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές και τα αναγκάζουν να «αλληλεπιδρούν ολοένα και περισσότερο με τους ανθρώπους», παρατηρεί.Μια άλλη οικογένεια θηλαστικών, οι μουστελίδες (στις οποίες ανήκουν κουνάβια, νυφίτσες, μινκ και ασβοί) συχνά κατηγορούνται για τη μετάδοση ζωονοτικών μολυσματικών ασθενειών, κυρίως όσες οφείλονται στους κορωνοϊούς. Η μόλυνση μινκ σε εκτροφεία από τον ιό SARS- CoV- 2 απέδειξε ότι το είδος αυτό μπορεί να προσβάλλεται από τους ανθρώπους, αλλά δεν έχει αποδειχθεί το αντίθετο.
Στην αρχή της πανδημίας covid-19, ο απειλούμενος με εξαφάνιση Παγκολίνος, θεωρήθηκε από τους Κινέζους ερευνητές ως «πιθανός ξενιστής», με δεδομένη την ομοιότητα στη γενετική αλληλουχία του SARS- COV-2 και ενός κορωνοϊού που μολύνει τους παγκολίνους. Όμως ο ρόλος του στη μετάδοση της covid-19 δεν είναι ξεκάθαρος.
Μεταξύ των ιών που προέρχονται από νυχτερίδες και παγκολίνους, κανένας δεν μοιάζει αρκετά με τον SARS- CoV-2 ώστε να θεωρείται άμεσος πρόγονός του, αναφέρουν οι ειδικοί.
«Από ιστορικής άποψης, το ιικό μας φορτίο προέρχεται κυρίως από τα εκτρεφόμενα ζώα», υπογραμμίζει ο Σερζ Μοράν του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS).
Ο ιός της ιλαράς προήλθε από την προσαρμογή τον Μεσαίωνα ενός ιού που μόλυνε τα βοοειδή.
Συχνά οι χοίροι έχουν τον ρόλο του ξενιστή για τους ιούς της γρίπης ή τον Nipah.
Ο ιός της λύσσας που μεταδίδεται από τους σκύλους και τις αλεπούδες, που είναι διαφορετικός από αυτόν που εμφανίζεται στις νυχτερίδες, ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα των 59.000 θανάτων ετησίως που καταγράφονται παγκοσμίως από την ασθένεια αυτή.
Οι μεγάλοι πίθηκοι
χρησίμευσαν ως ξενιστές του ιού HIV και του Έμπολα, ενώ μια καμήλα δρομάδα
φαίνεται να ήταν «ξενιστής του MERS- CoV και πηγή της μόλυνσης στους ανθρώπους»,
αν και «ο συγκεκριμένος ρόλος που παίζουν αυτά τα ζώα στη μετάδοση του ιού αλλά
και ο τρόπος μετάδοσης δεν είναι γνωστά», επισημαίνει ο ΠΟΥ.
Τα κουνούπια, για
παράδειγμα, μεταδίδουν τον ιό που ευθύνεται για τον κίτρινο πυρετό, τον δάγκειο
πυρετό, τον ιό Ζίκα ή τον ιό του Δυτικού Νείλου, μεταξύ άλλων.
Για την επόμενη πανδημία… «Δεν γνωρίζουμε πότε, πώς ή από πού» θα προέλθει η επόμενη πανδημία, καταλήγει ο Σερζ Μοράν. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτό το πλαίσιο, το πιο επείγον είναι να «επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με τα άγρια και οικόσιτα ζώα».
διαβάστε εδώ όλο το άρθρο και το
σχολιασμό των ερωτήσεων στο ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια