ΤΟΥ ΠΑΝΝΗ ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ Ας πούμε την αλήθεια είναι η Δημόσια Υγεία, ηλίθιε * Αποτελεί ευρεία πεποίθηση ότι η αντίδραση των δημοσίων Αρχών,...
ΤΟΥ ΠΑΝΝΗ ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ας πούμε την αλήθεια
είναι η Δημόσια Υγεία, ηλίθιε*
Αποτελεί ευρεία πεποίθηση ότι η αντίδραση των δημοσίων Αρχών, για την αντιμετώπιση της Covid-19, υπήρξε υποδειγματική στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αλλά και κοινή λογική, η παραδοχή ότι η ύστερη φάση του πανδημικού φαινομένου παρά τις συγκριτικά καλές επιδόσεις εμφανίζει κάποιου βαθμού διαχειρίσιμες-επί του παρόντος-αρρυθμίες.
Βεβαίως δεν συνιστά παράδειγμα πολιτικού ήθους και ακαδημαϊκής ακεραιότητας η αποδομητική, «βαβελική» και ατεκμηρίωτη ρητορική που ακολουθείται την τελευταία περίοδο, είτε αφορά στην πρόσκαιρη πολιτική κερδοσκοπία, είτε σχετίζεται με τη δημόσια προβολή προσώπων, παρά το γεγονός ότι «εκόντες άκοντες» εμπλέκονται πολλά από τα καλύτερα «βιογραφικά» της χώρας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις «μιλάει κυρίως ο δόκτωρ Άντονι Φάουτσι» σε κάθε χώρα, πλην της χώρας μας όπου μιλούν όλοι, με αποτέλεσμα η λεγόμενη υπερπληροφόρηση να μεταλλάσσεται σε παραπληροφόρηση και στη συνέχεια σε κόπωση των ληπτών των κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων αλλά και ευρύτερα του κοινού.
Στον πυρήνα αυτού του ζητήματος βρίσκεται η έλλειψη μιας συγκροτημένης ενιαίας κρατικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας-με τη συνδρομή ενός σφόδρα «επιστημονικοποιημένου» ΕΟΔΥ-που εκτείνεται από την κεντρική διοίκηση στις περιφέρειες και στους δήμους και τις κοινότητες και έχει επαρκές μέγεθος και ανθρώπινο και διανοητικό κεφάλαιο υψηλής αξίας που συγκροτούν το «σώμα λειτουργών δημόσιας υγείας».
Αυτό είναι το βασικό μάθημα από την πανδημία αλλά και το κύριο επενδυτικό καθήκον της πολιτικής καθοδήγησης του τομέα της υγείας στην προσεχή περίοδο.
Η προσέγγιση αυτή απαιτεί τη δυνατότητα παραγωγής του ανθρώπινου κεφαλαίου της δημόσιας υγείας από μια ισχυρή σχολή δημόσιας υγείας διεπιστημονικής κατεύθυνσης (όπως η ΕΣΔΥ των 90 ετών ιστορίας και των επιτευγμάτων αντιμετώπισης της ελονοσίας της φυματίωσης, του HIV/AIDS, της γρίπης των πτηνών και της γρίπης Η1Ν1), που συγκροτήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πρόσφατα. Το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του ΠαΔΑ αποτελεί τη συνέχεια ως καθολικός διάδοχος της ΕΣΔΥ, τύποις και ουσία στη νέα εποχή και μπορεί να αποτελέσει τον «κινητήριο μοχλό» αυτής της προσπάθειας.
Αυτή μπορεί να είναι η ελάχιστη αποκόμιση εμπειρίας και η στοιχειώδης επενδυτική υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του τομέα της παιδείας.
Η δημόσια υγεία-και επικουρικά η ιατρική περίθαλψη-είναι το «εργαλείο» για τον έλεγχο και τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και των ενδεχομένων πανδημικών κρίσεων του 21ου αιώνα και η προσέγγιση αυτή παραμένει η πολιτική επιλογή πρώτης προτίμησης. Η πολιτική διοίκηση οφείλει να αντιληφθεί αυτή την κατάσταση και να εφαρμόσει τις κατάλληλες οδηγίες που προκύπτουν από τα δεδομένα της δημόσιας υγείας και της επιδημιολογίας ώστε να προβεί στις αναγκαίες επενδύσεις: πρώτον, στη συγκρότηση «ενιαίου σώματος κρατικών λειτουργών δημόσιας υγείας», την ενίσχυση της «σχολής δημόσιας υγείας» με 2-3 τμήματα που προσδιορίζουν τα βασικά επαγγέλματα δημόσιας υγείας (κυρίως επιστήμονες πολιτικών δημόσιας υγείας και επόπτες δημόσιας υγείας). Εξάλλου τα παραδείγματα από το διεθνές πεδίο αντίστοιχων σχολών είναι συντριπτικά (Αυστρία 4, Βουλγαρία 5, Γερμανία 10, Ιρλανδία 2, Ισραήλ 4, Ολλανδία 6, Πορτογαλία 5, Ηνωμένο Βασίλειο 13, και άλλα). Στην περίπτωση της χώρας μας υπάρχει και το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας σπουδαίας σχολής με εξαιρετικό ιστορικό 90 ετών που είναι σε θέση να αποτελέσει την «ατμομηχανή» αυτής της εθνικής προσπάθειας.
Γιατί είναι η δημόσια υγεία,
ηλίθιε...
Ο Γιάννης Κυριόπουλος είναι ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας
*Κατά παράφραση της περίφημης αναφοράς, που έχει μείνει ιστορική, του συμβούλου στρατηγικής του Μπιλ Κλίντον, Τζέιμς Κάρβιλ: «It's the economy stupid»
Ως Π.Ε.Ε.Δ.Υ., όχι μόνο συμφωνούμε με τις διαπιστώσεις του Καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου, αλλά και συνυπογράφουμε (για μια ακόμη φορά ) το δια ταύτα της δημόσιας αυτής τοποθέτησης του.
Δεν υπάρχουν σχόλια