Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
Sunday, May 18

Pages

Η ομιλία σε κλειστό χώρο μπορεί να εξαπλώσει τον Κορωνοϊό όσο ο βήχας

  Η ομιλία σε κλειστό χώρο  μπορεί να εξαπλώσει τον Κορωνοϊό  όσο ο βήχας   επιλεγμένο υλικό από το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο ΑΘ...

 

Η ομιλία σε κλειστό χώρο 

μπορεί να εξαπλώσει τον Κορωνοϊό 

όσο ο βήχας

 

επιλεγμένο υλικό από το σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ [20/01/2021]

Η συνομιλία μέσα σε κλειστό χώρο, ιδίως όταν αυτός δεν αερίζεται καλά, με κάποιον που έχει τον κορονοϊό, μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη για να κολλήσει κανείς, όσο το να βήχει ο συνομιλητής. Αυτό οφείλεται στα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκπνέονται κατά την ομιλία και τα οποία αιωρούνται στον αέρα για περισσότερη ώρα από όση τα μεγαλύτερα σωματίδια του βήχα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη στη Βρετανία με επικεφαλής Έλληνες ερευνητές της διασποράς.

Το νέο μαθηματικό μοντέλο των ερευνητών εκτιμά ότι εάν δύο άνθρωποι -εκ των οποίων ο ένας έχει μολυνθεί από τον ιό- μιλούν σε χώρο που δεν αερίζεται καλά και κανένας δεν φοράει μάσκα, η ομιλία τους είναι πιθανότερο να μεταδώσει τον Κορωνοϊό, από ό,τι το βήξιμο του ενός.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέιμπριτζ και Imperial Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής, Επαμεινώνδα Μαστοράκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Proceedings of Royal Society A» της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, υπολόγισαν ότι χρειάζονται ελάχιστα δευτερόλεπτα για να ταξιδέψουν τα σταγονίδια της ομιλίας δύο μέτρα. Γι' αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται μάσκες, τήρηση αποστάσεων και καλός αερισμός στους κλειστούς χώρους, ώστε να μη συσσωρεύονται τα πιθανώς μολυσμένα σωματίδια στον εγκλωβισμένο αέρα.

Οι ερευνητές δημιούργησαν και έναν δωρεάν online υπολογιστή (Airborne.cam) που βοηθά να υπολογίσει κάποιος τον κίνδυνο να μολυνθεί σε κλειστό χώρο μόνο από τα αερομεταφερόμενα σωματίδια. Ο υπολογιστής (https://airborne.cam/), που αναπτύχθηκε από τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Σάββα Γκαντώνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από καταστηματάρχες, ξενοδόχους, εργοδότες κ.ά. για να υπολογίσουν κατά πόσο είναι επαρκής ο αερισμός στους χώρους τους.

διαβάστε εδώ όλο το άρθρο και το σχολιασμό των ερωτήσεων στο ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΑ.Δ.Α. -- Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών - Δημόσια Υγεία

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ε.Ε.Δ.Υ

Συμμετοχή της ΠΕΕΔΥ στην 2η CLEAN EXPO

Η ΠΕΕΔΥ στην CLEAN EXPO - 7-9 Φεβρουαρίου στο Εκθεσιακό Κέ...

Ευχές από την Π.Ε.Ε.Δ.Υ.

Webinar: “Η συμβολή των εποπτών Δημόσιας Υγείας στα Προγράμμ...

Παρέμβαση της ΠΕΕΔΥ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για τ...

Συλλυπητήρια για τον απροσδόκητο θάνατο του συναδέλφου Ακουμ...

Δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας ...

ΥΠΟΜΝΗΜΑ της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας (ΠΕΕ...