Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19

Εκδόθηκε από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, τη ς Γενική Δ/ νση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγ...


Εκδόθηκε από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, της Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας, η Εγκύκλιος υπ’αριθμ.πρωτ:Δ1/ΓΠοικ.32965, Αθήνα, 27-05-2020 «Πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19», με αφορμή τη σταδιακή επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού και την ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης της νόσου των Λεγεωναρίων, για την προστασία της δημόσιας υγείας.
 



H διακοπή λειτουργίας γραφείων, ξενοδοχείων, επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV2 είχε ως αποτέλεσμα και τη διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων και την ενδεχόμενη αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης του βακτηριδίου Legionella Pneumophila στο εσωτερικό δίκτυο αυτών.

Διαχείριση του κινδύνου της Legionella σε συστήματα ύδρευσης των κτιριακών εγκαταστάσεων

Η προστασία των συστημάτων ύδρευσης των κτιρίων από το βακτήριο της Legionella είναι εξέχουσας σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) μέσω της Ομάδας Εργασίας για τη μελέτη της λοίμωξης από τη Legionella (ESGLI) εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες για τη διαχείριση των συστημάτων ύδρευσης κτιρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID -19, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου της μόλυνσης από Legionella.

Συστάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των συστημάτων ύδρευσης των κτιριακών εγκαταστάσεων


Στις ως άνω Οδηγίες προσδιορίζονται οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της Legionella ως εξής:

1. Θερμοκρασίες νερού μεταξύ 25οC και 60οC (ακόμα και σε τμήματα του δικτύου).

2. Μερική ή μηδενική ροή στο σύστημα ύδρευσης

3. Χρήση υλικών που παρέχουν θρεπτικά συστατικά και ευνοούν το σχηματισμό και ανάπτυξη βιομεμβρανών όπως επίσης η παρουσία λάσπης, σκουριάς, ιζημάτων, και άλλων οργανικών υλικών που μπορεί να υπάρχουν στο σύστημα σωληνώσεων

4. Η ύπαρξη μέσων δημιουργίας και διάδοσης εισπνεόμενων σταγονιδίων όπως αερολύματα που παράγονται από συστήματα ψύξης με εξάτμιση (π.χ. πύργους ψύξης), από χρήση βανών και καταιονητήρων.

Σύμφωνα με τις ως άνω Οδηγίες για την ασφαλή επαναλειτουργία των συστημάτων ύδρευσης και την εξάλειψη του κινδύνου της Legionella θα πρέπει να διενεργηθεί:

1. Πλήρης απολύμανση του συστήματος κρύου νερού μέσω όλων των σημείων εξόδου του νερού ώστε να επιτευχθεί συγκέντρωση υπολειμματικού χλωρίου 50mg/l ή ισοδύναμου απολυμαντικού για τουλάχιστον μία ώρα ή 5mg/l για 10 ώρες, ελέγχοντας ότι το επίπεδο αυτό επιτυγχάνεται και στα πιο απομακρυσμένα σημεία εξόδου. Αν απαιτηθεί μπορεί να προστεθεί επιπλέον χλώριο.

2. Εκκένωση και επαναπλήρωση του συστήματος, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο συγκέντρωσης χλωρίου για τη φάση λειτουργίας (ισοδύναμο τουλάχιστον με 0,2mg/l υπολειμματικό χλώριο)

3. Επαναπλήρωση και θέρμανση των συστημάτων ζεστού νερού στους 70 οC και όταν το νερό στα συστήματα αυτά (λέβητας και δεξαμενές αποθήκευσης) έχει θερμανθεί πλήρως στους 70 οC (σε ολόκληρο τον όγκο του), άνοιγμα των βαλβίδων και εκκένωση μέσω όλων των εξόδων με προσοχή για την αποφυγή εγκαυμάτων

4. Παρακολούθηση των θερμοκρασιών και των επιπέδων των απολυμαντικών, όπου απαιτείται, για τουλάχιστον 48 ώρες και στη συνέχεια λήψη δειγμάτων γιαLegionella από τα σημεία εξόδου του νερού (τα μικροβιολογικά δείγματα που λαμβάνονται σε λιγότερο από 48 ώρες από την απολύμανση μπορεί να δώσουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα).

5. Όταν διαπιστωθεί ότι τα συστήματα του ζεστού και κρύου νερού πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, το κτίριο μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου τη λειτουργία του.

6. Όλα τα έγγραφα που αφορούν την επιθεώρηση και συντήρηση του κτιρίου να είναι επιμελώς συμπληρωμένα και εύκολα προσβάσιμα.

Στο σημείο αυτό υπενθυμίζονται τα αναφερόμενα στο Κεφάλαιο 5 της υπ’αρίθμ.πρωτ.:Δ1δ/Γ.Π.οικ.56075/29-07-2019 (ΑΔΑ:ΨΡΗΦ465ΦΥΟ-ΤΥ9) Εγκυκλίου «Πρόληψη της νόσου των Λεγεωναρίων»



Επαναλειτουργία λοιπών συστημάτων (κεντρικός κλιματισμός, πύργοι ψύξης κ.α.)

Πέραν του συστήματος ύδρευσης, πρέπει να διενεργείται εκτίμηση κινδύνου και για τα υπόλοιπα συστήματα που πιθανώς εγκυμονούν τον κίνδυνο ανάπτυξης εστιών της Legionella και να προηγηθεί πλήρης απολύμανση αυτών των συστημάτων νερού πριν την επαναλειτουργία τους.

Διαχείριση του κινδύνου της Legionella σε συστήματα ύδρευσης σε οδοντιατρεία

Η οδοντιατρική θεραπεία ενέχει την πιθανότητα αυξημένου κίνδυνου μόλυνσης από αερολύματα που παράγονται με μεγάλη ταχύτητα από τον εξοπλισμό που τροφοδοτείται από την γραμμή νερού της οδοντιατρικής μονάδας (τροχοί και λοιπά εργαλεία) και είναι πιθανό το δημιουργούμενο αερόλυμα να εισέλθει στην αναπνευστική οδό του ασθενούς ή του οδοντιάτρου (για περισσότερα διαβάστε τοΚεφάλαιο Δ της Εγκυκλίου).

Διαχείριση του κινδύνου της Legionella στα συστήματα ύδρευσης των μονάδων υγείας

Παρότι στα συστήματα ύδρευσης εκτιμάται εξαιρετικά χαμηλή έως μηδενική η επικινδυνότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, είναι σημαντικό η διαχείριση αυτών στις μονάδες υγείας να διενεργείται με ασφάλεια ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία τόσο των ασθενών και του προσωπικού όσο και των επισκεπτών των μονάδων υγείας.

Σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφία, κάποιοι ασθενείς που απεβίωσαν από την νόσο COVID-19, είχαν υποστεί δευτερογενή λοίμωξη και κάποιοι από αυτούς είχαν βρεθεί θετικοί στην εξέταση για IgM αντισώματα έναντι της Legionella Pneumophila. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι οι ασθενείς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο δευτερογενών λοιμώξεων τόσο κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο όσο νοσούν, όσο και για μερικούς μήνες μετά την ανάρρωσή τους(για περισσότερα διαβάστε το Κεφάλαιο Ετης Εγκυκλίου).

Τέλος υπενθυμίζεται ότι, η παράμετρος της Λεγεωνέλλας παρακολουθείται υποχρεωτικά στο νερό που κυκλοφορεί εντός του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης νοσοκομείων, κλινικών, κέντρων υγείας, οίκων ευγηρίας, τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων, φυλακών, στρατοπέδων με ελάχιστη συχνότητα δειγματοληψίας και ανάλυσης μία φορά ανά εξάμηνο (2 φορές ετησίως). Η ευθύνη για τη δειγματοληψία και ανάλυση είναι των «υπευθύνων των κτιρίων» (οι κατά το νόμο υπεύθυνοι λειτουργίας της εγκατάστασης ή/και του κτιρίου). Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η ως άνω συχνότητα δειγματοληψίας και ανάλυσης συστήνεται να γίνεται 1 φορά το τρίμηνο για τους επόμενους έξι μήνες.









Δεν υπάρχουν σχόλια